Voegtips met Mapei

Gebruiksaanwijzing Mapei ULTRACOLOR PLUS voor werkstukken met glasmozaïek.

Door ervaringen van voorgangers het volgende. Het is en blijft een geduldig (ontspannend ) werkje. Maar dan word je ook beloond. Dit kan vaak nog maanden nadat het werkstuk af is. Heb je geen tijd om een heel grootpaneel in een keer te doen , doe dan iedere keer kleine stukjes, zorg wel voor een goede overloop en constante kleur! Kies je kleur voegmiddel door testjes te doen, met je glasmateriaal en voegmiddel. Bij twee kleuren voegmiddel laat de ene kleur goed uitharden (b.v. een dag) voordat je de tweede kleur doet. Eerst de donkere kleur dan de lichtere

Mapei is een voegmiddel o.a. speciaal geschikt voor glasmozaïek. Het is voor binnen- en buitengebruik geschikt, het krast niet en is elastisch.

 Voorbereiden van de voegen: Eventuele grote klodders industriële lijmmiddelen zo veel mogelijk tussen de voegen met een scherp mesje verwijderen.
PVA lijm hoeft niet verwijderd te worden lost op in de voegspecie!
 Bereiden van het mengsel: Gebruik bij 500gr voegspecie 100ml water. doe 2/3 voegspecie in een voegbeker(flexibel schoon! bakje) met circa 75ml schoon water. De substantie moet zo dik zijn als pindakaas (zonder nootjes!) heb je toch teveel water er in gedaan, dan doe je de rest 100gr voegmiddel erbij en giet je druppelsgewijs water toe GOED ROEREN. Meng het geheel totdat een homogene dikke pasta ontstaat. Laat het mengsel 2 à 3 minuten staan en meng het vervolgens nogmaals kort door. Draag plastic handschoenen, bij b.v. donkere kleurenvoegspecie twee paar over elkaar!
Gebruik het mengsel binnen 10 minuten nadat u het hebt bereid.
 Aanbrengen van het mengsel: vul de voegen op met het mengsel. Gebruik daarvoor speciaal voeggereedschap:  een voegrubber of voegtrekker( of stukje stevig karton) is alles gevuld klop het werkstuk zodat alle luchtbelletjes eruit zijn.  Werk de buitenranden en onderkant  (schuin)af.
 Afwerking: Na10-20 min. als er een lichte grauwsluier overheen komt, verwijder het overtollige voegmiddel voorzichtig met wit keukenrolpapier (krantenpapier kan afgeven stoffen doekje kan pluizen)
Ga nog niet poetsen, boenen, krabben, of met een spons en water schoonmaken.! Dan heb je kans dat de steentjes losraken en of de voegnaden "uithollen".
Als het goed aangedroogd is(tijdsduur ligt aan hoe warm de ruimte is waar je werkt.  (mat kleuring) kan je het schoonmaken verfijnen  en verborgen steentjes ophalen/uitkrabben met een mesje of paleermesje. Laat je werkstuk nooit drogen op een verwarming of met een haardroger!!
Is alles nagelopen dan kan je je werkstuk met een katoenen doek/keukenpapier oppoetsen tot alles glimt en helder is.DIT IS EEN GEDULD WERKJE!!! Niet de voegnaden uitvegen!
Werk de buitenranden en onderrand netjes af en controleer de achterzijde van je werkstuk op klodders en verwijder deze. .
Je kan je werkstuk oppoetsen met heldere schoonmaakazijn/water om eventuele ongerechtigheden weg te poetsen.
Totale uitharding 72 uur tot een maand
 NB: gebruik en bewaar het product droog, uitsluitend bij temperaturen tussen +5˚C en 35˚C .
 
 Achterkant werkstuk en zijkanten Om kromtrekken te voorkomen moet je de achterkant bij grote werkstukken altijd bewerken. een paar suggesties
Pva lijm licht verdunt met water. Verven (voor buitengebruik beitsen) of je rest voegmiddel gebruiken.!
 
 Kleurpigmenten. Kleurpigment is een losse poeder. Acrylverf op waterbasis(hobbywinkel) kan je ook als kleurstof gebruiken. Meng je zelf met kleurpigmenten ( maximaal 10% van het gewicht van het voegmiddel bv:  50gr op 500gr voegmiddel, anders ontbindt het.) maak dan in een keer voldoende voegspecie aan om kleurverschil te voorkomen. Zeer goed doorroeren, zodat alle kleurpigmenten opgenomen zijn! Dit geldt ook voor gekleurd (kant en klaar) voegmiddel. Altijd proefstukjes maken, met je gebruikte steentjes!
 
Twee kleuren voeg. Gebruik je twee kleuren voeg dan altijd goed afplakken met behangerstape!
 
Hulp bij voegongelukken bij gebruik van Mappei
 *Het hindert niet als er voegspecie op een spiegel komt het krast niet en kan later makkelijk verwijderd worden. Als alles mooi aangedroogd is kan je de volgende dag(-en) met een licht vochtige spons of doek plus wat azijn het goed oppoetsen, totdat je tevreden bent.
*Heb je toch nog te "nat" gevoegd, strooi dan wat droog voegpoeder over het geheel zodat het droging proces sneller inzet.
*Is het overtollige voegspecie te hard geworden leg er een paar minuten een nat (warm)lapje op en je kan weer verder met het schoonmaken.
*Is er een steentje losgeraakt dan kan je het in de natte voegspecie drukken een klodder voegspecie erop aan laten drogen en deze plek de volgende dag schoonmaken, met de natte lapjes methode.
*Je kan nog dagen lang schoonmaken met het natte lapje methode en een mesje. HEB GEDULD dan wordje beloond!!
*Als je een groot oppervlakte hebt met veel voegspecie en het is al behoorlijk aangedroogd dan kan je voorzichtig met een staalborstel het schoon vegen. Pas op bij brede voegnaden dat je niet uitholt en te veel krassen achterlaat, loop dit na met een nat doekje.
*Pas op voor luchtbellen/ gaatjes. Altijd navullen anders als het een buitenmozaïek is kan het op deze plaatsen snel wegrotten.
*Een buitenmozaïek moet de onder- en zijkant goed afgewerkt worden ivm met bevriezing en inregenen. Dit kan met buitenbeits waterdicht!
* is het misgegaan met twee kleurenvoeg, kan je altijd de vlekjes wegwerken met een dremel en dan opnieuw afplakken en  voegen.
* Er zijn mensen die het nakleuren met acrylverf op waterbasis, pas op voor vlekken.
MAAK altijd een proefstukje
 
Houdbaarheid: 24 maanden, mits in de originele, gesloten verpakking en op een droge plaats bewaard. Product conform de Richtlijn 2003/53/EG.
 Overige informatie: bevat speciale hydraulische bindmiddelen. Indien deze in aanraking komen met zweet of andere lichaamvloeistoffen, dan kan een licht irriterende alkalische reactie ontstaan. Draag derhalve beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. Raadpleeg voor nadere informatie het technische informatieblad. Inlichtingenblad aangaande de veiligheid is voor de professionele gebruiker op aanvraag verkrijgbaar.
Kopieër dit en/of print uit

 

Te koop

In het atelier zijn te koop; mozaïek werkstukken en mozaiekmaterialen

 De mozaiekmaterialen die te koop zijn, zijn bedoeld voor cursus, workshops, hobbyprojecten thuis. Wil je een groot project maken, dan moeten de materialen besteld worden en betaald u portokosten. U kunt ook kijken bij www.thecraftkit.com

Maak een afspraak en kom eens kijken in het atelier wat de mogelijkheden zijn.

Mozaieken te koop
Paneeltje 15x60cm winter,lente,zomer, herfst te koop €125,00